EM 2021 – Fakta & bettinginfo

Fotbolls-EM är en av de populäraste fotbollsturneringarna i världen och evenemanget 2021 skulle egentligen ägt rum 2020 men sköts upp på grund av den rådande COVID-19-pandemin. D

Det officiella namnet är fortfarande EURO 2020 och turneringen kommer att hållas i tolv olika städer i Europa. Du kan redan nu betta på EURO 2021 på flera bettingsajter, då på bland annat turneringsvinnare och gruppvinnare. Den första matchen kommer gå av stapeln den 11 juni 2021 om allting går som planerat och finalen ska spelas en månad därefter, alltså 11 juli.

Nytt – Läs vår VM betting guide


Skillnaden från den här turneringen och tidigare Europa-mästerskap är att den hålls i tolv länder istället för en eller två som den brukar. Turneringen spelas vart fjärde år och länder som dominerat genom åren är Frankrike, England, Italien och Spanien. I år deltar 24 länder som är indelade i sex grupper. UEFA valde år 2016 att utöka antalet medverkande länder från 16 till 24 eftersom EU fått fler medlemsländer.

Så är upplägget för UEFA EURO 2021


I EM räknas varje match då det kan vara skillnaden mellan avancemang och hemresa. De två bästa i varje grupp går vidare tillsammans med de fyra bästa treorna. Gruppspelen pågår fram till den 23 juni och alla lag möts en gång. Du kan redan nu betta på vinnare i varje match, men också på vinnare i en specifik grupp. Den första matchen står mellan Italien och Turkiet på Stadio Olimpico i Rom, där stornationen Italien får ses som klar favorit som segrare.


Finalen kommer att äga rum på Wembley Stadium i London och de favorittippade lagen för att mötas där är Frankrike, England, Tyskland och Portugal. En av de tuffaste grupperna är Grupp F där Frankrike, Tyskland och Portugal är tre av de fyra lagen. Du kan idag tippa på odds om vilka som blir de fyra bästa lagen i turneringen, samt vilka lag du tror kommer gå vidare från gruppspelet. Ett annat populärt oddsalternativ är vem som gör flest mål under turneringen.


Sverige EURO 2021


Sverige är en högoddsare som vinnare av EURO 2021 då de ligger på plats 16 av 24, tillsammans med lag som Österrike och Ryssland. Sverige har som bäst placerat sig trea under ett Fotbolls-EM och det var 1992 när Sverige också var värd för evenemanget. Det spås vara en ganska ung trupp som reser till VM för Sveriges del och de har blandat och gett i uppladdningen. För att Sverige ska ha en chans måste de framförallt få försvaret att klaffa.


Sverige ansökte även om att få hålla matcher på Friends Arena men fick avslag på sin ansökan. De tolv värdländerna för EURO 2021 blev istället Italien, England, Rumänien, Spanien, Azerbajdzjan, Danmark, Irland, Nederländerna, Ryssland, Skottland, Ungern och Tyskland. Wembley Stadium i London är den med högst publikkapacitet på 90 000 besökare, den minsta är Parken i Köpenhamn med en publikkapacitet på runt 38 000 besökare.


Matcher i EURO 2021


Turneringen börjar med matchen mot Italien och Turkiet i Grupp A. Sverige spelar sina matcher den 14, 18 och 23 juni 2021. Själva gruppspelet äger rum från den 11 till den 23 juni och slutspelen tar vid den 26 juni för att avlutas den 11 juli. Några matcher som är extra spännande är till exempel Tyskland mot Frankrike den 15 juni klockan 21.00, Portugal mot Tyskland den 19 juni klockan 18.00 och Portugal mot Frankrike den 23 juni klockan 21.00.


De två bästa lagen i varje grupp går vidare till åttondelsfinaler, samt de fyra bästa treorna. Varje värdland kommer stå värd för antingen en åttondelsfinal eller en kvartsfinal innan finalen går av stapeln i London. Än så länge kan du exempelvis bara betta på gruppspelet samt vilket landslag du tror kammar hem hela turneringen. Det är inte alla bettingsajter som har börjat erbjuda odds på EURO 2020 än men det kommer dyka upp allt fler satsningsalternativ när turneringen närmar sig.


Hur skaffar jag UEFA EURO 2021tickets?


En hel del biljetter har redan sålts till fotbollsturneringen år 2019 och de är giltiga för matcherna även år 2021. På grund av COVID-19 fanns det dock möjlighet att lämna tillbaka biljetterna under sommaren 2020. Det återstår att se när resten av biljetterna släpps och om det faktiskt kommer att tillåtas publik på arenorna. Chansen är att det kommer vara hårda restriktioner för hur många personer som tillåts på arenan och att de inte kan sälja lika många biljetter som det först var tänkt.


Välj en bra bettingsajt


Om du inte redan har en favoritsajt i bettingvärlden eller om du vill hitta ett bättre alternativ är det klokt att läsa recensioner och jämföra de olika sajterna som finns tillgängliga. Som svensk spelare ska du alltid välja en bettingsajt med svensk spellicens för att kunna känna dig trygg med att delge dina personuppgifter och dina transaktionsuppgifter. I princip alla bettingsajter kommer att erbjuda betting på EURO 2020 då det är en så stor turnering i sportvärlden, antalet marknader kan dock variera.


När du ska välja en sajt att lägga dina odds på är det också viktigt att du trivs med dess design och navigeringen på sajten. Du bör också fundera över vilken betalningsmetod du vill använda för dina insättningar och uttag, Trustly erbjuder till exempel snabba uttag med BankID. Alla sajter har inte samma oddssättare och oddsen varierar därmed också beroende på vilket alternativ du väljer. Det finns även de sajter som erbjuder livestreaming av vissa matcher till spelare som satsat pengar eller har pengar på spelkontot.


Favorittippade lag i turneringen


När du hittat en passande sportsbook för online betting ska du fundera över vilka odds du vill satsa på. Det finns alltid favoriter i alla sportevenemang och de favorittippade lagen i EURO 2020 på den svenska spelmarknaden är Belgien, Frankrike, England, Spanien och Tyskland. Belgien nådde stora framgångar under världsmästerskapet 2018 då de kammade hem bronset efter att ha blivit utslagna i semifinalen mot Frankrike och sedan vunnit bronsmatchen mot England. De är dessutom storfavoriter i sin grupp där de möter Danmark, Finland och Ryssland.


Frankrike kammade hem guldet i världsmästerskapet 2018 och har därför bevisat att de är en nation att räkna med, de får därmed ses som en av de givna favoriterna även i Europamästerskapet. England är också en favorit efter sina framgångar i VM och det faktum att de har en fantastisk hemmapublik på Wembley. De har ett ungt lag, men de är modiga och orädda. Tyskland och Spanien går aldrig att räkna bort med tanke på deras historiska framgångar och förmåga att få fram stjärnspelare.


Utmanare att hålla koll på i EURO 2021


Det finns även utmanare som kan ge stornationerna något att tänka på och bland dem vill vi höja ett varningens finger för Nederländerna, Kroatien och Italien. Nederländerna har ett ungt lag med stor potential och en Nations League-final i bagaget. Kroatien blev tvåa i VM och har några av världens för nuvarande bästa spelare med Luka Modric i spetsen. De väntar dock fortfarande på den där stora framgången och guldet med sin gyllene generation. Kanske är detta deras sista chans innan flera av dess stjärnor pensionerar sig?


Italien var länge en stornation inom fotboll men har haft svårt att få spelet att stämma under de senaste åren. Vi svenskar minns hur de missade VM i Ryssland efter att ha förlorat kvalet mot just Sverige. Dock kan man inte avskriva möjligheten att de går långt i EURO 2021 eftersom de har ett ungt och hungrigt lag. Mästerskap är alltid en stor händelse för italienarna och spelarna kommer säkerligen ge allt för sitt land, frågan är dock om det räcker hela vägen?


Jämför odds hos olika bettingsajter


När du har bestämt dig för vilket lag du vill satsa på eller vilken spelare du tror gör flest mål bör du jämföra oddsen hos flera spelbolag. På så sätt kan du hitta de allra bästa oddsen på just det bet du vill göra, vilket ger större vinst om du prickar rätt. Även om du i första hand ska betta för att det är roligt och för spänningens skull är det alltid ett plus att vinna och ju högre odds desto bättre.


Olika typer av odds att spela på


När du vill satsa på odds på EURO 2021 kan du välja mellan flera olika alternativ, inte bara vilket lag som vinner matchen. Du kan också lägga kombinationsodds på flera matcher, samt att en del sajter erbjuder systemspel. Hos många sportbooks kan du också satsa på vilka fyra lag som går till semifinal, i vilken grupp flest mål kommer göras eller vilket lag som får flest gula/röda kort. Antalet tillgängliga marknader varierar stort mellan de olika spelsajterna, kontrollera därför oddsalternativen innan registrering.


Vilka marknader är vanligast vid betting på turneringen?


Att satsa på vinnare i en match är den allra vanligaste marknaden inom de flesta sportevenemangen – så även EURO 2021. Du satsar då antingen på 1, X eller 2 beroende på vilket lag du tror kommer vinna eller om du satsar på oavgjort. Du kan också halvgardera genom att välja två alternativ eller helgardera genom att välja alla tre alternativ, då blir dock insatsen högre. Totalt antal mål i en match är också ett mycket vanligt alternativ, där satsar du antingen på över eller under ett antal mål.


Det är också vanligt att satsa på slutresultatet, alltså hur många mål du tror respektive lag gör. Då det inte är det enklaste att pricka in kan oddsen vara relativt höga och därmed ge bra utdelning. Det är inte heller ovanligt att satsa på vilket lag som leder efter halvtid eller hur resultatet ser ut efter halvtid. Även handikapp är någonting som många spelare gillar att satsa på och som erbjuds på många bettingsidor. Då det finns över 100 olika marknader kan vi inte redogöra för alla.


Satsa klokt på EURO 2021


När du har hittat en bra sportsbook och valt ut de odds du vill satsa på är det viktigt att göra kloka insatser och med det menar vi att hålla dig till din spelbudget. På svensklicensierade spelsajter måste du ställa in insättningsgränser vid första speltillfället och det är viktigt att du anger realistiska begränsningar. Vinner du på ditt odds är det klokast att plocka ut din vinst direkt utan att försöka satsa den för att vinna mer. Spela alltid ansvarsfullt.