Keno

Keno är ett av Sveriges mest folkkära spel. De flesta har nog sett Keno-dragningarna från Gotland men idag kan du även spela Keno på nätet. Att komma igång är enkelt och du behöver inte lägga en stor insats för att spela på Keno. Häng med i vår guide och få all info du behöver om Kendragningar, spelnivåer och odds.

Observera: Hos oss på Snabbare finns ett brett urval av spel, bland annat video-slots, men vi erbjuder i dagsläget inte Keno.

keno online

Kenoraden

Precis som roulette är Keno ett spel som är helt baserat på slumpen. Du kommer i förväg att välja ett antal nummer på en spelbricka. Sedan kommer ett visst antal siffror att dras, målet är förstås att så många av dina valda nummer skall överensstämma med de vinnande numren. På så sätt kan man säga att Keno och har många likheter med både bingo och lotto. Vinsterna i Keno kan bli höga, men då krävs att man har lyckats pricka in precis rätt rad. För det krävs verkligen att man har turen på sin sida. Kort och gott så består Keno av tre steg:

 1. Välj nummer
 2. Välj insats
 3. Håll tummarna för vinsten.

Spelbrickan

På spelbricka finns det 80 olika nummer. Du kan själv välja hur många av dessa 80 nummer som du vill spela på. I vissa varianter av Keno väljer du 1 till 15 nummer, i andra mellan 1 och 20 nummer.  Ju fler nummer som du lyckas pricka in, desto högre blir självfallet även din vinst. I standardvarianten av Keno dras 20 st nummer - för att vinna storvinsten krävs att du har 11 rätt.

Varianter av Keno

Precis som när det gäller Blackjack och roulette så finns det flera olika varianter av Keno. Spelen kan ha olika upplägg och funktioner - och vinstnivåerna kan såklart också skilja sig åt. Du kan dessutom välja att spela Keno på nätet eller genom att lämna in din kupong i en spelbutik. Tidigare var det bara Svenska spel som erbjöd Keno, men idag har du alltså många olika alternativ att välja bland. Ett tips är därför att testa att spela olika former av Keno för att se vilken en speltyp som passar dig bäst.

 • Bonusfunktioner. Vissa Kenospel är försedda med undvika bonusfunktioner. Det betyder att om du spela på denna så har du chansen att dubbla eller trippla din vinst. Det finns även Kenovarianter som har inbyggda jackpottar.
 • Tilläggsspel. Du kan även addera olika tilläggsspel till din Kenorad. Svenska Spel erbjuder till exempel någonting som heter Kung Keno. Det betyder att ett av de dragna numren kommer att slumpas fram och bli ett specialnummer. Om du har valt det här numret så kommer din vinst att bli ännu högre..

Keno insats

I Keno väljer du själv hur mycket du vill spela för. 

Om du spelar för en högre insats har du också större chans att vinna eftersom att du helt enkelt spelar på flera nummer. Insatserna ligger generellt på 10 kr 20 kr 30 kr 40 eller 50 kr per spelomgång. Många Kenospel är försedda med jokrar och särskilda bonus funktioner. Det betyder att vinstsumma kan bli ännu större, men tilläggsspelen kostar alltid lite extra.

Nivåer i Keno

I Keno brukar man prata om någonting som kallas för "nivåer". Väljer du att bara spela på ett nummer så spelar du på den lägsta nivån. Skulle du däremot spela på 11 nummer så spelar du på den högsta nivån i Keno. Varje nivå har en separat vinstplan. Du kan alltså titta på den i förväg för att se hur stor vinsten kan bli på en viss Kenonivå.

Keno-dragningen 

De mest spännande momentet i Keno är såklart själva dragningen. Nu får du se om dina valda nummer kommer att ge någon vinst! Eftersom att det finns flera olika Keno-varianter så ser dragningarna också lite olika ut. Om du har sett Svenska Spels dragning i TV4 så vet du hur det brukar gå till. Bollarna är försedda med ett antal siffror och det vinnande numren kommer att presenteras ett för ett. Efter någon minut så har vi den vinnande Kenoraden. Många spelare uppskattar också den sociala aspekten av den här formen av spel, vid samma klockslag får alla spelare veta om de har prickat in de rätta raden.

Om du spelar online så behöver du oftast inte vänta på dragningen. Istället så sker dragningen direkt på nätet. Allt utförs helt automatiskt och du får genast veta om du har lyckats pricka in en vinnande rad. 

Så välj det som passar dig bäst: lämna in en fysisk bricka till ett spelombud och invänta dragningen på TV, eller spela på nätet och få den rätta Kenoraden direkt. Vi kan garantera att båda formerna av Keno bjuder på mycket spänning.

TV-tider för dragningen i TV4:
Måndag-fredag: kl 18.50.
Lördag: kl 17.55.
Söndag: kl 17:55.

Strategi

Som vi redan nämnt så är Keno ett spel som är baserat på slumpen. Du kan aldrig påverka vilka de vinnande nurmen blir. Det betyder att det inte heller finns någon strategi som du kan använda dig av, för att öka dina vinstchanser i Keno. 

Fast vilka nummer som du väljer att spela på är såklart helt upp till dig själv. Vissa spelare väljer att köra på samma nummer i varje omgång, andra växlar mellan olika sifferkombinationer. Finns det 80 stycken nummer så är sannolikheten alltid lika stor att det blir en trea eller en åtta som dras. 

Innan du börjar att spela Keno kan det vara bra att fundera på hur stor risk som du vill ta. Genom att satsa mer så har du större chans att vinna, men det betyder också en högre risk. 

Många väljer att spela Keno för att det är en enkel och kul form av underhållning, och då behöver man ju inte göra så stora insatser. En fördel med Keno är att  de små vinsterna delas ut ganska ofta. Kanske minns du Svenska Spels slogan "Lett å vinne”?  Faktum är stämmer väldigt väl: i Keno är det lätt att vinna och de små vinster kommer relativt tät.

Vinster 

Hur mycket kan man då vinna i Keno? Ja, det beror på vilken form av Keno som du väljer. Tilläggsspel ökar också den potentiella vinstsumman. Kikar vi på den form av Keno som Svenska Spel erbjuder så ligger den högsta vinsten på 30 miljoner kronor. Den person i Sverige som vunnit den absolut högsta Keno-vinsten genom tiderna lyckades att plocka hem hela 24,2 miljoner kronor.

När det gäller Keno från Svenska så ger olika insatser chansen att vinna olika summor:

 • Kenospel för 10 kr kan ge en vinst på 10 miljoner.
 • Kenospel för 20 kr kan ge en vinst på 20 miljoner.
 • Kenospel för 30 kr kan ge en vinst på 30 miljoner.

De spel som Svenska Spel erbjuder är följande:

 • Liten Keno - Spel på 6 st rader på spelnivåerna 3, 4, 5, 6, 8 , 10 och 11. Kostnad för spelet är 30 kr. 
 • Stor Keno - Spel med 12 st rader. Kostnad för spelet är 60 kr. 
 • Keno Special - Spel med totalt 24 st på de högsta nivåerna.

Odds och vinstchanser

Sannolikheten för att man ska pricka in samtliga Kenonummren är som sagt ganska liten. Men om du satsar på det maximala antalet Kenonummer så kan det hända att du får tre eller fyra rätt, vilket också brukar innebär att det blir en vinst. Det finns såklart inga garantier för en vinst, men en vanlig uppskattning brukar vara att ungefär hälften av spelomgångarna ger 3 till 4 rätta nummer.

Sannolikheten för att få 1 rätt Kenonummer: 1,15678605%

Sannolikheten för att få 2 rätta Kenonummer: 4,97142576%

Sannolikheten för att få 3 rätta Kenonummer: 12,48637168%

Sannolikheten för att få 4 rätta Kenonummer: 20,50318987%

Sannolikheten för att få 5 rätta Kenonummer: 23,32807380%

Sannolikheten för att få 6 rätta Kenonummer: 19,01745147%

Sannolikheten för att få 7 rätta Kenonummer: 11,32954556%

Sannolikheten för att få 8 rätta Kenonummer: 4,98618021%

Sannolikheten för att få 9 rätta Kenonummer: 1,62814048%

Sannolikheten för att få 10 rätta Kenonummer: 0,39401000%

Sannolikheten för att få 11 rätta Kenonummer: 0,07023351%

Sannolikheten för att få 12 rätta Kenonummer: 0,00911685%

Sannolikheten för att få 13 rätta Kenonummer: 0,00084685%

Sannolikheten för att få 14 rätta Kenonummer: 0,00005489%

Sannolikheten för att få 15 rätta Kenonummer: 0,00000240%

Sannolikheten för att få 16 rätta Kenonummer: 0,0000007%

Sannolikheten för att få 17 rätta Kenonummer: 1 på 90 624 035 964 712

Sannolikheten för att få 18 rätta Kenonummera: 1 på 10 512 388 171 906 553

Sannolikheten för att få 19 rätta Kenonummer: 1 på 2 946 096 785 176 811 500

Sannolikheten för att få 20 rätta Kenonummer: 1 på 3 535 316 142 212 173 800 000

Fördel med nätspel

I dag väljer de flesta att spela Keno på nätet och att göra det har flera fördelar: 

1) Du behöver inte vänta på dragningen, när du spelar online får du svaret direkt. 

2) Du kan spela precis när du vill! Vid nätspel är du inte bunden till en viss tid för dragningen. 

3) Du kan enkelt växla mellan flera olika former Keno.

4) Spelet går betydligt snabbare!

5) Nätkeno har ofta flera olika jackpottar.

Spela utan insättning

Att spela Keno alltså väldigt enkelt. Är du nybörjare kan du börja med att spela för en lägre insats. Känner du dig osäker brukar det oftast finnas möjlighet att testa på spelet i demoläge. Då satsar du inga riktiga pengar, men får chansen att känna på hur spelet fungerar. Innan du börjar att spela är det så klart viktigt att även kolla upp reglerna för just den form av Keno som du väljer att spela.

Spel på Snabbare

Du kan som sagt inte spela Keno på Snabbare, men vi har brett urval av spel inom många andra kategorier. Testa att spela livespel som roulette, blackjack eller baccarat. Gör en insättning med Swish och kom igång på direkten.

Comeon Content Group
comeoncontentgroup

Comeon Content Group

Comeon Content Group har som mål att skapa spel-marknadens bästa casino guider. Med många års erfarenhet inom igaming så har de lyckats bygga ett team som tillsammans jobbar för att göra detta möjligt.